Triple monitortartó a tengeren túlról majdnem féláron...

Miért is van szükségem arra, hogy egy lábon álljon az összes monitor? Csupán annyi röviden a történet, nem férne el az új asztalon a három monitor láb, így megoldásokat kerestem erre a problémára. A képeken egyelőre még a régi asztal látszik, de mint más bejegyzésekben is írtam, egy átalakítási folyamat közepén vagyok. Természetesen a végleges asztalt is majd publikálom, mikor elkészül.

December elején sikerült össze állnia a Surround rendszernek, így karácsony előtti szabadságomba esténként belefért a böngészés, hogy megkeressem a számomra legjobb monitor állványt. Első nekiugrásra az itthoni kínálatot vettem szemügyre, ami elsőre teljesen elszomorító. Mind a választék, mind az árak, erősen visszavetettek az elképzeléseimből. Az interneten tovább bogarászva az EBay elég kedvező kínálatot tárt elém. A létező összes lehetőségem, ami szóba kerülhetett azt mind át tanulmányoztam, cégek oldalait átböngésztem, mire sikerült eldöntenem, melyik lesz a legmegfelelőbb. Fontos része volt a keresésnek a rögzítés, a jelenlegi monitorok cseréje esetén történő bővíthetőség nagyobbra, és a strapabíróság.

Rögzítés terén talán a legjobb megoldást sikerült találnom. Az asztal lapjához történő rögzítésnél, egyből 3 vastagságra állítható lábat kapunk, így egy vékonyabb, vagy egy akár 10-12cm asztallaphoz is hozzáfogatható a tartó láb. Illetve a tartóláb kétfelé szedhető, és egy 6 furatból álló rögzítési lehetőség is fenn áll számunkra. Én az utóbbit fogom alkalmazni a leendő asztalnál a felfogatásnál. Itt érdemes megemlíteni a vasak vastagságát, a lyukak átmérőjét, ami egyből nem gyerekjáték kategória. 4mm vastag a lemez, és 10-es csavarokkal tudjuk rögzíteni, ha teljesen fix csavarozást választanánk.

Az összes alkatrész, amit kapunk porszórást kapott, így a tartóssága, az elemek vastagsága, és kivitelezése, mindenképpen arra enged utalni, hogy sokáig bírni fogja a strapát. Monitorok terén a felfogatás csak VESA 75x75 és 100x100-ra megfelelő, de kicsi ügyességgel én a 200x100-as rögzítést is megoldottam. Kapott egy kiegészítő 2mm vastag lapot a megfelelő furatokkal feketére festve, csavarok fejénél megsüllyesztve. 28’’ monitor a maximum, ami felfogatható rá, így a jelenlegi 24’’-ról egyet még léphetek előre.

Fontos beszélnünk az állíthatóságokról. Azt mondhatom erre is, hogy kimerítő. A középső monitornál van egy minden irányba forgó zsámoly, melyet egy inbuszkulccsal rögzíthetünk. Ezen kívül, van egy csavar minden monitor kar tetején, mellyel a miliméteres függőleges sík állítható. Tehát a zsámollyal a dőlést és a vízszintest tudjuk állítani, míg a csavarral a függőleges emelést. Erre, utóbbira szükség is lesz, mert a két szélső monitor felfogatása után láthatóan van egy 2mm eltérés, de ezzel a csavarral pontosan be lehet lőni, hogy egy síkba kerüljenek a monitorok képernyői.

Az oldalsó felfogatásnál már nem zsámolyszerű a felfogatás, hanem a függőleges és vízszintes állításhoz is kapunk egy-egy csavart, illetve itt is van egy függőleges sík állítási lehetőség a fentiekben leírtak szerint (a csavarok eltakarására vannak műanyag takarók). Ezen kívül a hátsó sínen, melyen fut a felfogatás, ugyancsak van egy rögzítés, amit kézzel bármikor állíthatunk. Egyébként, minden csavarhoz kapunk a csomagban kulcsokat, így gyakorlatilag a szerszámos ládára nem lesz szükség. Illetve azt is érdemes megemlíteni, hogy az alkatrészek kiszerelése, teljesen korrekt. Egy hosszú szalaghoz hasonlítanám, melyet szakaszokra osztottak, így nem kell a csavarokat guberálni, és gondolkodni mi miután jön. Ha folyamatosan bontjuk ki az egymás után lévő nejlonos leforrasztott szakaszokat, akkor pontosan azok a csavarok jönnek kézre, amire épp szükségünk van.

A kábelek elrejtésére is gondoltak, így a fő tartó oszlop közepében levezethetők a kábelek. A legfelül lévő műanyag, még utólag is a helyére tehető, nem kell figyelni a fűzésnél, hogy ott van vagy nincs. Az oldalsó monitorok kábelét én személy szerint az átalakítás véget, illetve a kábelek jelenlegi hossza véget nem vezettem a középső lábhoz, de a lehetőség adott, mert a tartó szerkezeten van pont ahová a kábel bepattintható, és ugyancsak a középső oszlopba levezethető. Azaz a végső megoldásnál én is ezt fogom használni, hiszen így szemből nem látunk kábeleket.

Január elején rendeltem, az EBay szerint Február elejére volt várható a szállítás, de már Január 20.-án kézhez tudtam venni. Az itthoni árakat nézve, igazán jól jártam a 42.500.-Ft-os árral is, melyben nem csak az ár, de a szállítás és a vám is benne volt. Elgondolkodtató viszont, hogy idehaza ennek vagy nincs még ekkora kereslete, hogy érdemes legyen választékot, és jobb árakat prezentálni, vagy ennyire nem képes az itthoni igényeket helyesen felmérni a piac. Azt gondolom így elsőre, hogy az első a valós, hiszen, Európában sem sikerült kereskedőt találni a Neten, aki „baráti” kínálattal, és árakkal drukkolt volna elő, ezzel szemben Amerikában cégek erre szakosodtak.

Még egy mondat az árról. Egy ismerősöm azt mondta, hogy vannak kint napok melyeket ’fekete” napoknak neveznek, és ilyenkor az árakat teljesen leverik. Elképzelése szerint, lehet én is egy ilyen alkalmat foghattam ki. Ha ez így van, melyről eddig nem volt tudomásom, akkor érdemes figyelni az ármozgásokat, hátha ugyan ilyen szerencsésen sikerül rendelni egy megfelelőt.

Akit érdekelnek további infórmációk a termékről, pontos méretek, az a következő oldalon mindent megtalál.